Ukuran Abaya Anda

ukuran abaya ANDA
Cek Saiz Anda



Monday, November 22, 2010

Koleksi Abaya

... terima kasih kerana setia bersama Abaya Hitam

Episod : Koleksi Abaya Me~

Disini me pamerkan koleksi abaya yang telah menjadi milik me secara sepenuhnya.. kesemuanya mempunyai ciri2 unik + cantik + elegan + harga yang berpatutan yang tersendiri.. dalam episod nih.. "kak su" hanya nampak abaya nih dipakai oleh patung sahaja.. insyallah.. sikit hari lagi me upload pic me mamakai abaya2 berkenaan.. jom cuci mata @~@/~~

Abaya Hitam : Abaya Layla - Silver

Nih la my first abaya~.. cantik sangattt.. yang menarik minat me utk membeli abaya nih hanyalah kerana pada sebaris ayat nih.. "... Abaya Layla Silver saiz XS nih amat sesuai untuk yang berketinggian 153 cm - 155 cm.." <--- ahanks~.. selama nih me tercari-cari jubah (sebelum mengenali abaya) yang sesuai utk me yg bertubuh kecik .. tanpa perlu me alter jubah berkenaan.. syglah kan kalu nak kena alter .. maunya yg ada design yang cantik2 di kaki jubah~.. kalu di alter abis hancusss la design tu.. lagipula memandangkan kemahiran 'menjahit' me terlampau tinggi ;p.. lagilah me malas nak beli jubah yang labuh2 nih..

Selama nih me tak terpikir pun nak jadikan jubah antara koleksi pakaian me.. langsung tak terpikir.. namun pada setiap hari Jumaat.. ada la sorang hamba Allah / kakak opismate me selalu sgt menggayakan koleksi jubah beliau dan keadaan ini telah membuatkan me tertarik ati malah jatuh cinta nak ada koleksi jubah me yg tersendiri tapi al-maklumlah kakak opismate me nih bertubuh L.. rasanya banyak jubah yang sesuai utk tubuh beliau..  dan keadaan nih telah 'memaksa' me membuat sedikit kajian berkenaan jubah yang sesuai utk me sehinggalah me terjumpa Abaya Layla Silver nih~..

Sebelum me membeli Abaya Layla nih.. me ada gak beli sehelai jubah buatan Indonesia di Chaw Rasta, Penang.. harga rm120 selepas sesi tawar-menawar yg cukup pjg.. mmg me berkenaan sgttt laa jubah tu~.. sebabnya jubah tu muat2 elok jew~ ngan me.. tak perlu me alter.. tapi kualiti jubah Indonesia tu tak setanding la jika nak bandingkan dengan Abaya Layla yang berharga rm250.. tgk harga pun dah berbeza inikan pula kualiti kain yang digunakan~..

Waktu memula me terima bungkusan pos laju yg mengandungi Abaya Layla nih dah membuatkan me excited sgttttt nak buka bungkusan tu sbbnya nak tau camnakah abaya tu secara real.. my first impression.. "aik... jarang upernya.. kena pakai baju len kat bhgian dlm..~" <--- ahaks~.. mmg la cik kak ooi.. dah nama pun abaya.. abaya tak sama ngan jubah Indonesia yg me beli tuh~.. jubah Indonesia tu kainnya tak jarang... tapi sedikit panas dan tidak menyerap peluh~

Kemuadian barulah me paham berkenaan abaya.. Abaya mengikut yg me paham ialah pakaian yang berwarna hitam.. dan wanita di negara Arab sana.. memakainya sebagai pakaian luaran yakni.. wanita Arab memakai pakaian yang lain dibahagian dalam dan di cover dengan abaya di bahagian luar.. mgkn sbb tu kot.. abaya nih sedikit jarang.. mungkin la kot.. kalu salah "kak su" betulkan me ya~.. tapi kualiti kainnya amat bagus..

Abaya Elegan : Abaya Butterfly Haniza

"..macam mambang.. " ".. nak terbang ke mana nih?.." ".. ya~.. cik burung.." <--- antara dialog my opismate nyer feedback~.. huh!.. sungguh kurang sopan tul~ mereka-mereka ini .. opismate me memberi pelbagai nama/panggilan pada me ketika mana me menggayakan abaya butterfly nih ke opis~.. me merasa sungguh kecewa dan terkilan.. ngan feedback sebegitu rupa~.. buruk sgtkah me memakai abaya nih~.. <-- renung2kanlah~

me tunjukkan.. nih la abaya butterfly.. tgk kt pic.. cam biasa/ tak menarik.. tapi bila didepan mata.. masyallah.. cantik .. sgt cantik.. lain dari yang lain.. hinggakan feedback yg diterima adalah pelbagai.. dari segi negatifnya cam yg feedback diatas.. yg positif nya abaya nih ada ciri kelainan tersendiri.. dan abaya butterfly nih my favourite tau..

lama gak me order abaya nih utk sampai pada me .. dari bulan puasa hinggalah sambutan hari ghaya aidilfitri dan hinggalah menjelang aidiladha~... tapi me berpuas hati ngan kualiti abaya nih.. kain yang digunakan agak berat dan jatuh elok bila dipakai..

** nota : corak/ renda abaya butterfly me adalah berbeza dari koleksi di atas..

Abaya Hitam : Abaya Zalika

Niat di ati..  me order Abaya Zalika nih hanyalah utk dijadikan sample.. kerana me telah membeli Abaya Zalika nih yang bersaiz S.. tapi bila dah ada depan mata.. me pun cuba try dan test pakai abaya nih dan berdiri depan depan cermin~.. auww~~~.. me padan ngan abaya nih~.. lagipula abaya nih leh pakai bersama seluar jeans.. kerana abaya nih merupakan abaya yg ada belahan dihadapan~.. berbutang katip amat sesuai la utk me yg menyusukan anak.. lebih memudahkan~.. maka jadilah Abaya Zalika nih anata koleksi me..

Abaya Zalika tidak mempunyai corak diatasnya .. hnya plain shj.. jenis kain pula cam satin.. berkilat.. unik pada tangan.. kalu me memakainya ke opis.. me pakai Abaya Zalika bersama skirt panjang berwarna hitam gak~..


Abaya Hitam : Abaya Kod AR99 a.k.a Abaya Khaleejia004 (Abaya bercorak bunga merah-biru berbentuk V terbalik)

Abaya Khaleejia 004 nih me beli saiz XS.. me berkenan tang warna bunga dan daunnya.. nampak cantik.. me siap terbayang-bayang abaya nih dlm mimpi me lagik~..  tapi saiz abaya nih sedikit besar utk me walaupun me amik saiz paling kecik iaitu saiz XS..

Buat pengetahuan "kak su" .. abaya yang me jual nih leh ditempah mengikut ukuran badan "kak su" sekiranya "kak su" tidak berminat dengan standart saiz yang sediada..~alaa.. sama ja cam kita tempah baju kurung~..

komen suami me yg tercayunk berkenaan abaya nih.. ".. tak sesuai pakai abaya jenis corak bunga-bunga camnih.. nampak TUA.. <-- erk~.. kertu lak~.. aih.. me ghasa me cantik ja pakai abaya nih~.. ada2 ja.. tapi mak mertua me berkenan ngan abaya nih~.. mak mertua me kata.. cantikkkk~~.. ekekekek

Abaya Hitam : Abaya Kod CH07 (paling kanan- warna warni)

Paling Hot buat masa sekarang !!!

melalui amatan me yang amat mendalam.. me mendapati ramai 'rakyat malaysia' berminat ngan jubah/ abaya yang berwarna-warni.. tak suka abaya yang berwarna hitam saja kerana hitam itu PANAS..

Me telah meminta ehsan dari founder me untuk memilih abaya untuk dijadikan koleksi me.. dan beliau telah mencadangkan abaya CH07 nih kepada me.. alhamdullillah.. me berkenan sungguh ngan design serta kualiti kain abaya CH07 nih..

Abaya CH07 nih mempunyai ciri yang berbeza dari koleksi me yang lain.. mempunyai lengan yang agak kembang dari bahagian ketiak dan pergelangan tangan.. tapi di pergelangan tangan nya ialah berciri cekak.. sehinggakan pengkritik tetap me yang amat profesional a.k.a suami me yang tercayunk telah memberi jolokan kepada abaya CH07 nih sebagai 'abaya penyimpan bulu ketiak panjang'.. alamak~.. abis la rahsia yang selama nih me pendamkan dari "kak su" semua ;p ekekeke

feedback yang me terima amat bagus berkenaan abaya nih namun harganya pula membuatkan para pelanggan me yang berpotensi cam "kak su" berfikir 2-3 kali.. alahai~~

mak me pun berkenan ngan abaya nih.. tak me sangka me ngan mak me memakai saiz abaya yang sama iaitu saiz XS kerana mak me padan ngan abaya nih dan mak me telah meminjam abaya nih utk beliau gayakan ke kenduri kelak~.. me ada gak hadiahkan mak me sepasang abaya saiz M dan tak sangka saiz XS pun sesuai utk mak~..

Abaya Hitam : xxx

Abaya nih pun ada ciri unik tersendiri.. mempunyai lengan ala baju dato' siti.. nnt me zoom pada lengan abaya nih~.. abaya nih mewah ngan detail2 seperti batu dan sulaman benang emas dan hijau.. mempunyai kualiti yang amat baik~

Abaya nih amat sesuai digayakan ke majlis formal/ tak formal/ dinner/ .. me ghasa cam nak merasmikan abaya nih time kenduri kawen adik ipar me bulan Dis nnt.. tapi nampaknya.. me terlalu gelojoh dan tak sabar utk menggayakan abaya yang indah ini.. DAN hari nih.. sesambil menaip nih.. me ngan rasmi nya tlh menggayakan abaya nih ke opis~.. sgt mewah abaya nih~.. selesa ja pakai abaya nih..

ITUlah koleksi abaya me buat masa sekarang.. me makin suka dan semakin selesa mengenakan abaya ke mana sahaja

namun ada gak waktu-waktu yang kadang-kala membuatkan pergerakan me sedikit terbatas dengan memakai abaya nih kerana sebagai ibu yang masih menyusukan anak kecik .. dengan labuh abaya yang panjang membuatkan agak sukar bagi me nak menyusukan anak.. dan me memahami bagi ibu-ibu yang menyusukan anak mengapa mereka tidak mahu membeli abaya ~~

nntkan pic me memakai abaya-abaya di atas.. manalah tau ianya memberi inspirasi pada "kak su" untuk memilikinya~

** nota : Semua abaya dalam koleksi me ada shayla masing-masing mengikut design abaya itu sendiri kecuali Abaya Butterfly Haniza .. me membeli tanpa shaylanya~

.. teruskan bersama Abaya Hitam

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails